• +90 216 553 3230
  • info@bilimselyuzme.com
Dalışa Başlamadan Önce Bilinmesi Gerkenler Nelerdir?

Dalışa Başlamadan Önce Bilinmesi Gerkenler Nelerdir?

Dalışa Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Dalıştan önce ilk etapta uzmanlar tarafından bir su altı brifiği yapılır. Bunun amacı hem kursiyerin biraz rahatlaması, hem de dalışla ilgili ön bilgilerin kendisine aktarılmasıdır. 

Suyun içinde olduğunuz sürece derinlik ne olursa olsun hiç soluk tutmamanız, sürekli soluk alıp vermeniz gerekmektedir. Yavaş ve derin solumak, soluk verdikten sonra boş ciğerle bir an durup tekrar soluk almak gerekir.. Bu yapılan bütün dalış yaşamı boyunca hiç unutulmaması ve uygulanması gereken en temel kuraldır.

Dibe dalarken 2-3 m den sonra basınçtan dolayı kulaklarınız acıyabilir. Basınc hissedildiğinde baş ve işaret parmaklarıyla maskenin üzerindeki burun delikleri kapatarak burnumuza nefes vermeliyiz.

Öncelikle, seyahat edeceğiniz bölgeye göre, ister arabayla gidin yada uçakla, dalış öncesi çok iyi dinlenin. Tabiki arabayla seyahat daha yorucu olucağından daha dikkatli ve özenli olmakta yarar var. Gidilecek bölgeye, bir gün öncesi, akşam yemeklerini çok yağlı ve ağır bir şekilde yememekte yarar vardır. Ağır ve yağlı gıdalar, hem midenizi yorucaktır, hemde  bedeninizde yağ olarak depolanıcaktır ki, dalış esnasında vücüdunuzda birikicek azotun daha fazla artması ve atılması daha güç olucaktır. Çünkü fazla yağlı bedenler, daha fazla azot emilimi ve tutulması demektir. Tüketilen fazla alkol sizi susuz bırakacağından, buda dalış esnasında istenilen bir şey değildir. 

Tam tersi bol su tüketilmelidir. Bu kan akışını daha aktif ve akıcı hale getireceğinden, vücüdunuzdan azot atılımınızda daha hızlı ve efektif olucaktır. Gazlı içiceklerden uzak durmaya özen gösterin. Sebebi midede şişkinlik ve asidik etkisi yüksek olucağından, nitrojenle yan etkisi olup, dipte gaz sıkışmaları ve geğirmelere, ağızda kötü bir tat olmasına sebep olucaktır. Baştada yazmış olduğum gibi, iyi dinlenmek, kaliteli bir uykuyla güne başlamak dalış için önemli bir kıstastır.Ne kadar bedeninize, fizik fizyolojinize özen gösterirseniz, o kadar bu işi uzun vadeli yaparsınız. Gidiceğiniz bir çok dalış bölgesinde, dalış öncesi yada sonrası içki içildiğini görebilirsiniz. Bunlara kulak asmayın. Size “ne olucakki, bir şey olmuyor” gibi cahilce sözlerle yaklaşan her kim olursa olsun, kulak asmayın. En önemli birincil kural, kişisel güvenliğiniz ve sonrasındada hedefleriniz doğrultusunda yaptıklarınız olmalıdır. Dalış öncesi ve sonrası SİGARA İÇMEYİN. Özellikle derin dalışlardan sonra bu dahada tehlikeli bir hal alabilir. Damar içi kan akışını, vücüdun oksijen taşıma kapasiteniz ne kadar yüksekse, o kadar sizin avantajınızadır. Bu, yaptığınız dalışlarında daha güvenli ve rahat geçmesini sağlayacaktır. Oksijen kapasitesini artırmanın en güzel yolları, spor yapmak, kardiyovasküler antremanlar yapmak, meditasyon yoga yapmaktan geçer. Buda dalış hayatınıza artı bir katkı sağlayacaktır.

Dalmadan öncei malzemeleri  hazırlarken, malzemelerinizin, bakımı yapılmış olduğundan ve çantanızdan çıkardıktan sonrada hepsini aynı yerde tutmaya özen gösterin. BC’ nizi tüpe bağladıktan sonra tüpünüzü kesinlikle dik bırakmayıp, zemine yavaşca yan yatırıp bütün malzemeleride muntazam bir şekilde Bc’nin iç tarafına koyup beklemeye geçmelisiniz. Evelden Neopren elbisenizi giydiyseniz, güneş altında durmayın, bu terlemenize ve su kaybına sebep olucaktır. Hatta eibisenizi çıkarmakta yarar vardır. Uzun süre güneş altında neopren elbisenizle kalırsanız bu sizin halsiz kalmanıza sebep durumlardan biri olucaktır. Diğer husus ise dalıştan çıktıktan sonra, neopren elbisenin çıkarılmaması ve bir sonraki dalışa kadar balık adamın o şekilde beklemesi. Bu o an güneşinde etkisi ile vucudunuzun sıcak durması hissi aslında yanıltıcı bir histir, çünkü teninizle elbise arasında kalan ıslaklık sizin karada beklemiş olduğunuz süre zarfı içinde vucut ısınızı daha hızlı emicektir ve bir sonraki dalışa girdiğinizde daha çok üşümeye başlamış olucaksınız. Balık adamlar bazen buna şasırırlar, yaz vakti neden ben üşüdüm diye sorarlar, bunun sebebi yukarıda belirttiğim gibi, elbisenin çıkarılmamasıdır. Dalış öncesi hava kaynaklarınızı kontrol edin. Regülatörün ve ahtapotun doğru çalıştığından emin olmadan dalış yapmayın. Tüpünüzün havasını manometrenizden kontrol edin ve manometrenin, regülatörden nefes alıp verirken oynamadığından emin olun. Dalış kırmızı çizgileri olan ve kendi kafamıza göre esnetemediğimiz, yada kafamıza göre kurallar koyamıyacağımız bilimsel çalışmalar doğrultusunda gelişen,ilerliyen bir aktivitedir. Çoğu insan dalışı spor olarak görsede, benim için spor değil, bir keşfetme ve o duyguyu içinde barındıran bir aktivitedir.

Yorumunuzu Yazın
Kişisel verilerin gizliliği gereği sitemizde sizden talep ettiğimiz veriler ve bu verilere ilişkin veri saklama politikamızı gösterir metne buradan ulaşabilirsiniz